Fågelsjöns kennel

Blogginlägg

"ärligt stulna" valpfoton!

Ziva-9v                  Miller-9v
Ziva (F. Haigh)                                                       Miller  (F. Larson-Miller)

 

King-8,5v   Milla-9v
King  (F. Neuber)                                                           Milla (F. Mohr)

 

Ronja-9v     Leo-9v
Ronja (F. Tresca)                                                              Leo (F. Hooke)

 

Molly-9v  Leia-9v
Molly (F. Mises)                                                               Leia (F. Cauchy)


Förklaring till valparnas namn

 

 

 

pizap.com14625385706571

Jag hänvisade till Facebook för att läsa om valparnas namn, men inser att det är svårt att hitta i flödet där så här kommer den! Toves fina förklaring :)

 

Hooke
Robert Hooke (1635 -1703) var en engelsk naturforskare och uppfinnare. Han var professor i geometri, men på hans CV fanns så vitt skilda meriter som uppbyggnaden av London efter den stora branden 1666, uppfinnandet av ett heliskop med en 36 fot lång kikare för noggranna fixstjärneobservationer och myntandet av begreppet ”cell”
Hookes lag
Hookes lag är en så kallad konstitutiv ekvation som beskriver sambandet mellan spänning och töjning. Hooke publicerade den 1660 som et...t latinskt anagram, lösningen publicerades 18 år senare: ut tensio, sic vis (såsom förlängningen, så även kraften). Ekvationen skrivs för en fjäder som F=k(x-x0), men vi hållfare brukar uttrycka den som σ=εE.
Neuber
euberHeinz Neuber (1906-1989) tysk maskiningenjör som sedermera blev professor i Dresden.  Världsberömd i hela turbinhållf-ankdammen för kioskvältaren ”Kerbspannungslehre: Grundlagen Für Genaue Spannungsrechtung”.
Neubers regel
Neubers regel är en metod för att kunna använda en elastisk finit-elementberäkning för ett material som inte längre beter sig elastiskt, utan har nått sin flytgräns.  Detta fungerar om den plastiska deformationen är lokal, men att huvuddelen av strukturen beter sig elastisk. Det här är fiffigt eftersom en elastisk beräkning är mycket snabbare att göra än en plastisk.
Larson-Miller
Frank R Larson och James Miller: Forskare inom den amerikanska militära flygindustrin som på femtiotalet formulerade Larson-Miller parametern som möjliggör extrapolation av experimentella materialdata.  Det fiffiga med denna är att man kan göra tester i labmiljö vid rumstemperatur och använda Larson-Miller parametern för att räkna om dessa till driftstemperatur i en gasturbin som kan vara en bit över 1000°C.

Mises & Tresca
Richard Edler von Mises (1883-1953): Vetenskapsman med många strängar på sin lyra: hållfasthetslära, aerodynamic, aeronautic, statistik och sannolikhetslära. Ursprungligen från Ukraina (bara ett par timmars resa från familjens Palágyis hemvist Palágy), men verksam som professor vid Harvard.
Henri Tresca (1814-1885) var fransk en ingenjör som var professor och underdirektör vid Conservatoire des arte et métiers i Paris och även ledamot i både den franska och den... svenska vetenskapsakademien.
Flythypoteserna
Bland oss hållfare är von Mises  och Tresca kända för sina flythypoteser som är de mest använda i världen. Vad är då en flythypotes? Jo, alla material kan deformeras elastiskt (som ett gummiband) eller plastiskt (när deformationen är kvarstående som när man böjer en ståltråd), en plastisk deformation innebär att man fått en skada i materialet. En flythypotes är ett analytiskt sätt att räkna ur när detta händer.
Haigh
Bernard Parker Haigh (1884-1941) (uttalas hejg) var född och uppväxt i Skottland men arbetade som professor i tillämpad mekanik på Royal naval Collage i Greenwich i London.
Haigh diagram kallas också Goodmandiagram och visar hur många upprepningar av en viss last/kraft som behövs innan man får en utmattningsspricka. Haighdigram används ofta vid högcykelutmattning, dvs när antalet lastcykler är i storleksordningen miljoner.   
Cauchy
Augustin-Louis Cauchy (1789-1857) (uttalas kååchy) fransk matematiker och pionjär inom beräkningsvetenskapen. Han grundade i stort sett på egen hand en gren inom matematiken som kallas komplex analys och han arbetsmetoder är idag praxis inom matematiken.
Cauchys spänningstensor är en andra ordningens tensor som beskriver spänningen i en viss punkt i ett kontinuum. Den används för spänningsanalyser av konstruktioner som har små deformationer, dvs. de flesta hållfasthetsberäkningarna som görs. 
Mohr
Christian Otto Mohr (1835-1918) började sin karriär inom den tyska järnvägen där han konstruerade ett antal berömda broar. Redan då hade han ett stort intresse för mekanik och hållf och blev senare professor i Stuttgart och Dresden.
Mohrcirkeln är en grafisk 2D-representation av Cauchys spänningstensor.


Finfina resultat och valpleverans!

Vi startar med de roliga tävlingsresultaten som Jenny och Deema och Emma och Cisco fixat till i helgen!

Jenny & Deema (F. Kirra) som har tävlat i lydnadsklass 3 och fått ett 1:apris med 274 poäng! De har också startat på retriverjaktprov och fick med sig en fin 1:a i Nkl!!!

Deema_and

Emma och Cisco slog till med en superrunda på agilityn och fick med sig en pinne i Hoppklass!
Cisco-rosett

 

Nu har alla valpar flyttat hem till sina nya ägare och jag håller på att ordningställa deras egen sida. Vi önskar alla nya valpköpare välkomna och ett stort Lycka till med era valpar

 


6-veckorscollage

pizap.com14622107948891


Flora startade på tollingjaktprov!

Anna-Karin och Flora inleder provsäsongen med bravur! En supersnygg 1:a med hederspris på Tollingjaktprovet i Gusum idag! Med superfin kritik! Mycket stolt kennelmamma

Flora-tjp2Flora-tjpkritik

 

Nyhetsblogg

Wronkan_hundar